AGEDER olarak; Eylem 1.1 Ulusötesi kapsamında gerçekleştirilen “Kansersiz Gelecek Elimizde” isimli projede koordinatörlük ve eğitmenlik görevlerini üstlendik. Lisinia Doğa Alanında (Burdur) gerçekleştirilen bu projede katılımcılarla beraber kansere sebep olan özellikle kimyasalların ve kanserin günümüzde insanların üzerindeki etkisini görsellerle destekleyerek kanser evi ve kanser piramitleri oluşturarak anlatmışlardır.
Proje kapsamında öncelikle kanserin nedenleri araştırılmış, günümüzdeki artış sebepleri belirlenmiştir. Yapılan çalışma sonucu özellikle üretim ve tüketimde kullanılan zararlı kimyasalların etkisi, nükleer deneme ve nükleer bombalar, dünyanın yapısında bulunan kanserojen kimyasallar (arsenik, asbest, radon gazı…) maden ocakları kirliliği, hava kirliliği (nükleer patlama, kükürt dioksit…), toprak ve suda bulunan kanserojen kimyasallar, kanserojen mikroorganizmalar, geni değiştirilmiş gıdalar, besin yapımı ve saklanmasında kullanılan katkı maddeleri, bazı böcek ilaçları ve en önemli sebep olarak da stres kanserojen sebep olarak ortaya konmuştur.
Kansersiz Gelecek Elimizde projesinin temel eylemlerinden biri “kanser konusundaki farkındalığı gelişmiş”, bilinçli bir yaşam sürerek olabilecek riskleri en aza indirmektir. Aynı zamanda günümüzde yaşayan insanlar olarak kabullenilmesi gereken gerçeklerden biri olarak, gelecekte tüm bireylerin potansiyel bir kanser hastası olduğu gerçeğidir. Bu kapsamda bu güne kadar proje ile;
-
Ülkemiz için bir ilk niteliğinde olan Lisinia Doğa alanında “Kanser Evi” ve Kanser Piramitleri yapılmıştır. Kansere sebep olan özellikle kimyasalların ve kanserin günümüzde insanların üzerindeki etkisinin görseller kullanarak sergilendiği çalışma merkez ziyaretçileri tarafından ilgi görmekte ve iz bırakmaktadır.
-
“Zararlı Kimyasallar ve Kansere Etkileri” ana başlığında merkez ziyaretçilerine kanser evi ve piramitleri içerisinde görseller ile desteklenmiş eğitimler verilmekte ve günlük hayatta kullanabilecekleri tedbirler anlatılmaktadır.
-
Lise, ilköğretim okulları ve üniversitelere gidilerek proje tanıtılmakta ve farkındalık eğitimleri yapılmaktadır.
-
Merkez bünyesinde kullanılan tüm tarım alanlarında ilaçsız ve organik tarım yapılmakta, yüzlerce yıllık Burdur yöresine ait tohumlar kullanılmaktadır. Bu alanlar ziyaretçilere gezdirilerek özellikle genetiği değiştirilmiş mikroorganizmalar kullanılarak üretilmiş besinlerin zararları anlatılarak doğal beslenme yöntemlerine teşvik edilmektedir.
-
Bitkisel destekleyici tedavi yöntemlerinin günümüzde en önemli unsurlarından olan homeopati ve fitoterapi yöntemlerinin bu alanda uzman niteliği olan Öztürk Sarıca tarafından uygulamalı tanıtımı yapılmaktadır.
-
Kansere karşı çalışan ulusal ve uluslar arası sivil toplum örgütleriyle iş birlikleri geliştirilerek proje etkisinin artırılması çalışmaları yapılmaktadır.