Dünya çevre örgütlerinin yaptığı araştırmalar dünyadaki mevcut çevre kirliliğinin % 50 ‘sinin, son 35 yılda meydana geldiğini ortaya koymaktadır. Hızla artan dünya nüfusu, plansız sanayileşme ve sağlıksız kentleşme, nükleer denemeler, verimi artırmak amacıyla kullanılan tarım ilaçları, yapay gübreler ve artan deterjan gibi kimyasal maddelerin kullanımı giderek çevre kirliliğine neden olarak çevre sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bunun doğal sonucu olarak kirlenen hava, su ve toprak canlıların yaşamını olumsuz yönde etkileyecek boyutlara ulaşmıştır.
Bilim adamlarının tahminlerine göre, bilinçsiz bir şekilde bu günkü hızımızla küresel ısınmaya dur diyecek, çevremizi koruyacak önlemler almazsak, iklimlerin değişmesiyle birlikte, 150 yıl sonra dünya genelinde ortalama hava sıcaklıkları 2 santigrat derece artacak ve bu da dünyamızın yok oluşu anlamına gelecektir. Küresel ısınmanın sonuçlarından Erozyon ile Türkiye her sene Kıbrıs Adası’nın yüz ölçümü kadar verimli toprağını kaybetmektedir. Bu da her yıl yaklaşık 10000 insanın daha tarım yaptığı topraklarını kaybetmesi ve büyük şehirlere göç etmesinin en önemli sebepleri arasında yer alır.
Hepimizin aslında gerçekten çok iyi bildiği gibi küresel ısınmaya neden olan etkenleri ortaya çıkaran en büyük kaynak insandır. Tam olarak buna neden olan en büyük insan davranışı ise bilinçsiz tüketim, kontrolsüz ve doğaya saygılı olmayan sürdürülebilirlikten uzak büyüme arzusudur.
Buradan yola çıkarak hazırladığımız “Gönüllü Yüreklerden Yeşil Gelecek” projemiz, gençler ile çocukların bir araya getirilerek, doğaya saygılı, çevre sorunlarına duyarlı, gezegenin geleceğini koruyacak gönüllü bireylerin kazandırılmasını sağlamak amacını taşımaktadır.
Bu amaç doğrultusunda hazırlanan faaliyetler, gençlerin yaygın eğitim teknikleriyle alacakları gönüllülük ve çevre eğitimleri ile eğitim alan gönüllü gençlerin, dezavantajlı konumda olan 1250 ilköğretim öğrencisi ile gerçekleştirecekleri erozyon, küresel ısınma, biyolojik çeşitlilik gibi çevre eğitimleri, geri dönüşüm, resim, drama gibi atölye çalışmaları, fidan tüpleme, fidan dikimi, keşif gezileri gibi dış mekân etkinliklerini içermektedir.
Proje kapsamında hazırlanan Gönüllü Eğitim Programı, 18 – 25 yaş aralığında 50 kız, 50 erkek 100 gönüllü üniversite öğrencisine tecrübeli eğitmen tarafından 1 ay boyunca verilecektir. Burada eğitim alan gençler, 7 ay boyunca Denizli’nin köy ve merkezinde bulanan dezavantajlı 25 ilköğretim okulunda, 625 kız, 625 erkek toplamda 1250 çocuğa 7 ay boyunca uygulamalı çevre eğitimleri vereceklerdir. Bununla birlikte çocuklar ve gençler ile birlikte yapılacak ropörtajlar belgesel haline dönüştürülecek, proje sonunda oluşturulacak raporlar kitapçık haline getirilecek ve somut bir çıktı elde edilecektir.
Bu faaliyetler sonucunda gençler, gönüllülük ile keşfetmeyi, öğrenmeyi, toplumsal hayata kendisi gibi bakan insanlarla çözüm üretmeyi ve yaptıklarıyla iz bırakmayı, bilgi, beceri ve kaynaklarını paylaşmayı öğrenecek, doğanın geleceği için aktif olarak harekete geçeceklerdir.
7 ay boyunca eğitim ve aktiviteler içinde yer alacak çocuklar, toprağın üretkenliğini ve toprağın, suyun aslında yaşamın kendisi olduğunu öğrenecek, bundan sonraki yaşamlarını doğaya saygılı olarak sürdüreceklerdir. Bununla birlikte gerçekleştirecekleri faaliyetler yaratıcılıklarını, özgüvenlerini, ruhsal gelişimlerini, iletişim becerilerini ve duyarlılıklarını geliştirecek, nitelikli ve sağlıklı bireyler olma yolunda onları besleyecektir.