Türkiye, dikkate değer bir ekonomik büyümeye sahip bir Orta Gelirli Ülke’dir. Buna ve Avrupa ile bütünleşme beklentilerine karşın kadınlara ilişkin temel gelişme göstergeleri, benzer OGÜ’lerin oldukça gerisinde ve yeni AB üyesi devletlerinin daha da çok gerisindedir. Yetkililer, Türkiye’nin cinsiyete dayalı eşitsizliklerin giderilmesi çabalarında kapasite ve eşgüdüm eksiklikleri dahil olmak üzere “önemli sorunlar ve yapısal engeller” bulunduğunu belirtmektedir. Kadınların ücretli işgücüne katılımları, bir kadının toplumsal alana girme kabiliyetini ve kendisi ve ailesinin mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunma fırsatlarını ölçen önemli bir göstergedir. Kadınların ücretli işgücüne katılımı, % 4,2 düzeyindedir ve bu düzey, AB ve öteki orta gelir ülkelerine göre zaten çok düşük olan Türkiye’nin % 19.9 oranı ile karşılaştırıldığında kaygı verici bir durumu ortaya koymaktadır. Bu istatistiksel veriler, buradaki kadınların, kendi toplumlarının anlamlı yaşamına katılma konusundaki temel haklarını kullanmalarının önüne geçen çesitli engellerle karşı karşıya bulunduklarını göstermektedir. Bu durum, ayrıca Avrupa Komisyonu, Türkiye Hükümeti (BKH Raporu) vb. taraflarca hazırlanan çesitli raporlarda da belirtilmektedir. AB’nin 2015 İlerleme Raporu, özellikle kadınların ekonomik ve sosyal haklarına değinmekte ve burada ülkemiz istatistiklerinin geliştirilmesi gerekliliği vurgulanmaktadır. Bu noktada en önemli konu kadın istihdamıdır.
Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi istihdamı geliştirmenin en önemli yolu nitelikli girişimciliği artırmaktır. Fakat ülkemizdeki kadın girişimcilik oranları da ne yazık ki istenin çok uzağındadır. Ortalama her 10 girişimciden sadece 1’i kadın girişimcidir. Tüm bu sorunlardan yola çıkarak kadınların sosyal hayata aktif katılımının sağlanması yönündeki en büyük adım olan istihdama katkılarının artırılması projemizin temel çıkış noktasıdır. Bu fikir sonucu özellikle yurt dışındaki nitelikli örnekleri ülkemize aktarabilmek adına kurulacak olan bir ağın, kadınlar için somut çıktılar üretebileceği ve sürdürülebilir olacağı sonucuna varılmıştır. Buna dayanarak projemizin hedefleri şu şekildedir:
– Gençlerin, yaşadıkları yerin istihdamın dışında kalan dezavantajlı konumda bulunan kadınları için harekete geçerek somut çalışmalar yürütmelerini sağlamak.
– 5 farklı AB ülkesinin katılımıyla Kadın İstihdamı’nın güçlendirilmesi ve kadınların aktif kültürel hayata katılımlarının artırılması amacıyla çalışacak ve kadın girişimciliğini teşvik edecek uluslar arası bir ortaklık kurmak
– Kadın istihdamında başarılı olmuş proje ortağı ülkelerin tecrübelerini dinlemek, anlamak, üzerinde tartışmak ve bunun bölge üzerine uygulanabilirliğini planlamak
– Kadın girişimciliğini ve istihdamını artırmak için uygun yeni fikirler üretmek. Üretilen fikirleri karar vericiler ile paylaşmak.
– Kadınların karşı karşıya kaldığı dezavantajları görünür kılmak ve bununla ilgili kurumları harekete geçirebilmek.
– Bölgedeki başarılı kadınlar ile dezavantajlı konumdaki kadınlar arasında bir köprü kurmak ve kurulan bu köprünün somut çıktılar üretmesine katkıda bulunmak. Kendine güveni kaybolmuş kadınlara cesaret verebilmek.
– Bölge kapsamında kadınlara özellikle istihdam ve kültürel etkinliklerde pozitif ayrımcılık tanınmasını sağlayarak kadınların aktif yaşama katılım oranlarını yükseltebilmek.
– Kurulacak olan uluslar arası ortaklık ile AB genelinde kadın istihdamı ve ilgili konularda çalışmalar yürütmek. Bu çalışmaların içerisinde Denizlili sosyal dezavantajlı gençlerin aktif rol oynamasını sağlayabilmek.
– Bölge gençlerine örnek olabilmek. Vizyonlarını genişletebilmek. Şehirlerinin dışına taşabilmelerini kolaylaştırmak.
– Tüm proje katılımcıları arasında kültürel aktarım sağlayarak potansiyel ön yargıların yıkılmasına katkıda bulunabilmek.