Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ, WHO) verilerine göre “kanser” Dünya genelinde başta gelen ölüm sebeplerinden biri olup, 2015 yılında 8.8 milyon insanın ölümüne neden olmuştur. Avrupa’da ise her yıl ölümlerin % 20’sine neden olmaktadır. Yılda 3,7 milyondan fazla yeni vaka ve 1,9 milyon ölümle birlikte, kanser Avrupa genelinde en önemli ikinci ölüm ve hastalık sebebidir. Avrupa, toplam dünya nüfusunun sadece sekizde birini oluşturmasına rağmen yılda 3.7 milyon yeni hastayla küresel kanser vakalarının yaklaşık dörtte birine sahiptir (http://www.who.int/cancer/en/).
Projeyi gerçekleştireceğimiz Edirne ilimiz TÜİK Ölüm Nedeni İstatistikleri (2014)’ne göre, kanser nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu il olarak belirlenmiştir. Genç nüfus ile ilgili verileri incelediğimizde ise; (TÜİK Ölüm Nedeni İstatistikleri, 2016) gençler arasında dışsal yaralanma ve zehirlenme nedeniyle ölümlerin ardından iyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin geldiğini görmekteyiz. 15 ve üzeri yaştaki bireylerde iyi huylu ve kötü huylu tümörler nedeniyle ölüm oranı %12,1 olurken, bu oran genç erkeklerde %10,2, genç kadınlarda %17,4 olarak gerçekleşmiştir.
WHO (Guide to Cancer Early Diagnosis, 2017)’na göre tüm kanser vakalarının %30-50’si tütün ve alkol tüketiminin azaltılması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapılması ve erken-teşhis, doğru tanı ve tedavi ile önlenebilir. Şüphesiz en etkili tedavi programlarında erken teşhis, doğru tanı ve evrelemenin etkisi oldukça büyüktür. Kanseri erken teşhis etmek, kanserle ilişkili mortaliteyi etkili bir şekilde azaltabilir. Erken tanı stratejileri, mümkün olan en erken aşamada kanser sonuçlarını iyileştirir ve bu nedenle önemli bir halk sağlığı stratejisidir. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC)’na göre “erken teşhis” önemli 3 adımdan oluşmaktadır.
-
Farklı kanser semptomları hakkında toplum bilincini geliştirmek,
-
Sağlık hizmetlerini güçlendirmeye, sağlık çalışanlarını eğitmeye, doğru ve zamanında teşhis yapabilmelerine ve,
-
Kanserle yaşayan insanların maddi zorluklara yol açmadan, ağrının giderilmesi dahil olmak üzere güvenli ve etkili tedaviye erişebilmelerine olanak sağlamak.